Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hitelből is megéri a lakás energetikai felújítása

 

Már évi 2 százalékos energiaár-emelkedés esetén megéri hitelből felújítani a lakást, ha nagyobb lesz az áremelkedés, akkor pedig már jelentősebb haszonhoz juthat a tulajdonos - közölte az OTP Lakástakarék az MTI-vel.
 
Egy átlagos családi ház komplex energetikai felújítása 3-3,5 millió forintba kerül. Ez az ablakok és a külső ajtók cseréjét, a falak és a födém hőszigetelését, valamint a fűtés felújítását foglalja magába, esetleg belefér még egy kisebb napkollektoros vízmelegítő felszerelése is. Egy ilyen beruházás hitelből - legalább is középtávon - akkor éri meg, ha a havi megtakarítás kiadja a hitel havi törlesztő részletét.
Az OTP Lakástakarék 3,4 millió forintos szerződéses összeggel kalkulál, vagyis ennyi a befizetés, az állami támogatás és a felveendő hitel összege, a futamidő pedig 12 év.
 
 
A tulajdonos a 3,4 millió forintot fordítja a háza felújítására, és ennek eredményeként felére, 40 ezerről 20 ezer forintra csökken a havi fűtési költsége. Az első 5 évben a havi fizetési kötelezettség a lecsökkent - havi 20 ezer forintos - fűtési költségből és a lakástakarék 18.500 forintos befizetéséből áll. Vagyis a tulajdonos havi 1.500 forintot nyer a felújításon az első öt évben. A 6-12. években viszont havi 49 ezer forintra növekszik - a lakástakarék hiteltörlesztése miatt - a havi kötelezettsége. Ez havi 9 ezer forint többlet ahhoz képest, mintha nem újította volna fel a házát, és a 40 ezer forintos rezsit fizetné továbbra is.
 
 
A 12 évre számolt 660 ezer forintos fizetési többlet azonban már évi 2 százalékos energia áremelkedésnél is lenullázódik. Ha a következő 12 évben évi 4 százalékkal növekszik az energia ára, akkor havi 5.400, míg a 6 százalékos áremelkedésnél havi 11.500 forint megtakarítást jelent a ház komplex felújítása.
 
Ettől sokkal kisebb kiadást jelent, ha költségtakarékos meleg víz előállítás a cél. Egy olyan napkollektor, amely havi 10.000-15.000 Ft megtakarítást is eredményezhet, minden kötséggel együtt ( és ebbe beletartozik a napkollektor ára, a beszerelés költsége és a szereléshez szükséges anyagok) akár 150-200.000 forintból is kijön.
 
Abban az esetben, ha a cél az elektromos áram kiadás csökkentése, napelem használatával oldható meg. Napelemek esetében a kialakítási költségek 1kW-onként megközelítőleg 1 millió forintba kerülnek. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen rendszer óránként 1 kW áramot állít elő, (éves átlaggal számolva napi 8 óra használatot jelent átlagosan) azaz napi 8 kW-ot. Ezt ha megszorozzuk  átlag 30 nappal, akkor kb. egy 1 kW-os rendszer átlag havi 240 kW áramot állít elő. ( Zárójelben jegyzem meg, nyáron ez akár a duplája is lehet !!!). Ha a jelenlegi áram díjjakkal számoljuk, ez közel 11.500 Ft megtakarítást jelent havonta, ami nyári időszakban akár a havi 20.000 Ft megtakarítást is elérheti. Ha figyelembe vesszük a folyamatosan emelkedő energia árakat, illetve a nyári időszakban fellépő nagyobb kW előállítási mennyiséget, kiszámolható, hogy ez a fajta befektetés 6-8 év alatt térül meg.

www.napkollektor.eoldal.hu.jpg

___________________________________________

Hogyan segít a napelem és
napkollektor a hétköznapokba ?
A választ ITT megtalálja:

 

www.napelem-napkollektor.eoldal.hu.jpg