Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Épül a nagyszabású napelem-park Debrecenben

Épül a nagyszabású napelem - park Debrecenben
 
Európai uniós támogatással, háromszázharmincmillió forintos költséggel napelem-parkot építenek Debrecen-Halápon. A hírt Bodó Sándor (Fidesz), a hajdú-bihari önkormányzat elnöke kedden, az alapkő lerakása alkalmából tartott sajtótájékoztatón, Debrecenben jelentette be. A háromszázharmincmillió forint összköltségű, csaknem fél megawatt teljesítményű napelem-park létrehozását az Új Széchenyi Terv keretében ötven százalékos vissza nem térítendő támogatással segíti az EU és a központi költségvetés. Ez éves szinten 600.000-650.000 kilowattóra megújuló energia termelését teszi lehetővé.

http://www.napkollektorbazis.hu/images/pl a nagyszabs napelem-park 1.jpg

Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára arról szólt, hogy a legfrissebb adatok szerint százötvenegy új napelemes projekt indul az Új Széchenyi Terv zöldgazdaság-fejlesztési fejezetén belül. A megítélt támogatás mértéke megközelíti a hétmilliárd forintot. A pályázatok megvalósulásával a kedvezményezett önkormányzati és állami intézmények, valamint kisvállalkozások évente közel tizennégy gigawattóra elektromos energia termelésére alkalmas kapacitással rendelkeznek majd, amely 11.900 tonna szén-dioxid kibocsátását takaríthatja meg.
 
Emlékeztetett arra, hogy 2010 végén Magyarországon a napenergián alapuló villamosenergia-termelés 0,85 gigawattóra volt, ami a teljes megújuló alapú villamosenergia-termelésnek csupán 0,029 százalékát tette ki. A támogatott napelemes projektek megvalósulása esetén, a beépített villamos kapacitás a 2010-es évihez viszonyítva tizenháromszorosára fog nőni. Az államtitkár tájékoztatása szerint Hajdú-Bihar megyében klímavédelmi szempontból huszonnyolc sikeres pályázatot nyújtottak be, amelyek összesen kilencszázötvenmillió forint támogatást kapnak. Ebből a legnagyobb a Debrecen-halápi beruházás, amely dél-koreai technológiával valósul meg.

http://www.napkollektorbazis.hu/images/pl a nagyszabs napelem-park 2.jpg

Kiemelte, hogy a Hyundai Heavy Industries cég Magyarországon fejlesztette, de hazájában gyártja a halápi napelem-parkba telepítendő technológiát. Kim Kyung Rae, a Hyundai közép-kelet-európai értékesítési igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: cégük több európai országban jelen van a legkorszerűbb napenergetikai technológiáival, de Magyarországon ez az első beruházásuk, amit egyfajta referenciának tekintenek.
 
Kardos Csaba István, a beruházó Euro-Épker Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy a májusra elkészülő halápi napelem-park termelte villamos energia egy részt később saját beruházású kecskesajt-üzemükben, szappankészítő műhelyükben, gyümölcs és gombaszárítójukban, illetve afrikai harcsa keltetőjükben szeretnék hasznosítani.

___________________________________________

Hogyan segít a napelem és
napkollektor a hétköznapokba ?
A választ ITT megtalálja:

 

www.napelem-napkollektor.eoldal.hu.jpg