Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Energetikai korszerűsítés a Debreceni Egyetemen

Befejeződött a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (DETEK) két intézményének energetikai korszerűsítése: a zeneművészeti kar és a Hajdúböszörmény belvárosában található gyermeknevelési és felnőttképzési kar oktatási épületeinek energetikai felújítása 569,97 millió forintba került, amelyet csaknem 500 millió forinttal támogatott ez Európai Unió - közölte Gaál István rektorhelyettes, a TEK elnöke hétfőn a projektzáró rendezvényen.
 
A pályázat keretében nyolc épületet korszerűsítettek: Debrecenben egy, Hajdúböszörményben hét épület energetikai fejlesztése történt meg - tette hozzá.
 
 
A munkák során több mint 15 ezer négyzetméter külső fal, illetve padlásfödém utólagos hőszigetelését oldották meg, kicseréltek 1054 nyílászárót, napkollektoros rendszert és talajszondás hőszivattyút telepítettek - ismertette a részleteket Gaál István.
 
A projekt kivitelezésén belül a megújuló energia aránya 29,92 százalék. Az intézmények összes energiafelhasználása a fejlesztésnek köszönhetően éves szinten több mint 50 százalékkal csökken, a radiátorok termosztatikus szelepének cseréjével az épület valamennyi helyiségének fűtése szabályozhatóvá vált.
 
A beruházásnak köszönhetően az éves üzemeltetési költség csökkenése meghaladja 27,2 millió forintot, az épületek energetikai besorolása pedig a felújítás előtti G-F minősítés helyett elérte a B-A+ minősítést - hangzott el a sajtótájékoztatón.
 

www.napkollektor.eoldal.hu.jpg

___________________________________________

Hogyan segít a napelem és
napkollektor a hétköznapokba ?
A választ ITT megtalálja:

 

www.napelem-napkollektor.eoldal.hu.jpg